آموزش راه اندازی نرم افزار سپیدار

فرآیند راه اندازی نرم افزار سپیدار فقط در سال اول شروع کار با نرم افزار کاربرد دارد و در سال های بعد فقط با بستن سال مالی و افتتاح سال مالی جدید سر و کار خواهید داشت . در این مقاله به صورت فایل ویدیویی و به صورت آموزش متنی و تصویری ، به طور کامل فرآیند راه اندازی و استقرار نرم افزار سپیدار رو آموزش خواهیم داد 

در زمان ورود به نرم افزار سپیدار برای اولین بار تصویر زیر را مشاهده خواهید کرد و چنانچه پنجره فوق باز نشد شما میتوانید از منو شرکت در قسمت عملیات اولین گزینه ( فرآیند راه اندازی نرم افزار سپیدار) را انتخاب و باز کنید . 

دقیقا به ترتیب مشخص شده در این پنجره میبایست فرایند را انجام دهید . 

1- تعریف سال مالی

برای تعریف سال مالی حتما باید دقت شود که اولین سال مالی که تعریف میشود ، بعد از آن امکان تعریف سال مالی قبل از آن را نخواهید داشت . 

در قسمت عنوان ، نام سال مالی را وارد کرده و تاریخ شروع و تاریخ خاتمه سال مالی را وارد کنید و فرم را ئخیره کنید . 

2 – تعریف کدینگ یا درختواره حساب سپیدار

در این فرم شما کدینگ حساب ها رو معرفی میکنید . برای راحت تر شدن کار میتوانید از کدینگ های پیش فرض خود نرم افزار استفاده کنید . برای این کار از روی آیکن سپیدار در بالا و سمت راست صفحه که به صورت آیکن دایره هست را انتخاب کنید و بعد روی درج حساب های پیش فرض رفته که در این منو چهار حالت کدینگ پیش فرض سپیدار را مشاهده خواهید کرد: کدینگ بازرگانی – کدینگ خدماتی – کدینگ تولیدی – کدینگ پیمانکاری . با توجه به نوع فعالیت خود یکی از گزینه ها را انتخاب کنید و منتظر لود شدن کامل کدینگ باشید . 

بعد از فراخوانی کامل درختواره شما امکان این را خواهید داشت که کدینگ را ویرایش کنید و هر حسابی را که نیاز ندارید حذف و حسابهایی که در کدینگ نیست را اضافه کنید 

3- تنظیمات نرم افزار سپیدار

قبل از فرآیند راه اندازی سپیدار حتما توصیه میشود که تنظیمات نرم افزار را مرور کنید . چون بعضی از تنظیمات پس از شروع کار با نرم افزار دیگر قابلیت تغییر رو نخواهند داشت . مثلا طول کد های معین در درختواره حساب بعد از ورود اطلاعات دیگر قابل تغییر نخواهد بود و تعیین نوع کد گذاری کالا و خدمات هم همینطور . پس حتما تنظیمات به صورت کامل کنترل شود . 

4 – تعریف کاربر سپیدار

چنانچه نرم افزار سپیدار شما نسخه شبکه هست و در محیط شبکه چند کاربر مختلف از آن استفاده میکنند در این قسمت میبایست برای هر کدام از کاربران ، حساب کاربری مخصوص ایجاد کرده و حقوق دسترسی هر کدام از ایشان را در قسمت حق دسترسی مشخص کنید . تا مشخص شود هر کاربر با رمز خود که وارد نرم افزار میشود به چه قسمت هایی از نرم افزار سپیدار دسترسی خواهد داشت . 

5 – تعریف حساب های بانکی 

برای تعریف حساب بانکی در ابتدا میبایست بانک و شعبه را به سیستم معرفی کنید در قسمت بعدی ورود شماره حساب و در مرحله بعد نوع حساب را مشخص کنید . 

دقت کنید که نوع حساب به درستی انتخاب شود مثلا اگر حساب شما جاری هست حتما حساب جاری انتخاب شود . چون در غیر اینصورت شما نمیتوانید برای آن حساب صدور چک ثبت کنید . 

در مرحله بعد شما میبایست مانده اول دوره بانک خود را در قسمت موجودی اولیه وارد کنید . چنانچه مبلغ بلوکه شده ای در بانک فوق دارید عدد آن را جلو قسمت مبلغ بلوکه شده وارد کنید و در انتها فرم را ذخیره کنید . چنانچه چند بانک مختلف دارید که میخواهید در سیستم ثبت کنید از گزینه ذخیره و جدید استفاده کنید که با ذخیره یک بانک لیست خام جدیدی برای ورود اطلاعات بعدی باز شود . 

6 – تعریف حساب های صندوق

در این قسمت شما میبایست حساب های صندوق خود را وارد کنید . 

فقط در قسمت عنوان نام صندوق را وارد کرده و در قسمت موجودی اولیه مبلغ ابتدای دوره صندوق خود را وارد کنید . 

دقت کنید که صندوق هم برای نگهداری وجه نقدی در نرم افزار استفاده میشود هم برای نگهداری اسناد دریافتنی .

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *